geschiedenis elektriciteit
wp9c8fb281.png
pagina’s
1827
Het nieuw ontdekte proces van elektrolyse en de elektrochemische batterij werd door de Duitse wetenschapper Georg Ohm gebruikt om zijn beroemde formule u=i*r op te stellen. Hiermee werd de relatie tussen spanning, stroom en weerstand in een stroomkring aangetoond.  
1830
De Amerikaanse wetenschapper Joseph Henry ontdekte dat je een spanning kon opwekken in een draad, wanneer je deze aan een wisselend magnetisch veld blootstelde. Deze bevindingen zijn nooit door hem gepubliceerd. Dit principe van elektromagnetische inductie, zal in de toekomst een heel groot effect hebben op de ontwikkelingen in de elektrotechniek.
1832
Ook de uitvinder Samuel Morse gebruikt het bovenstaande principe. Hij ontwikkelt een telegraaf om hiermee elektrische signalen door draden over lange afstanden te transporteren.
1832
Joseph Henry ontdekt zelf-inductie.  
1839
Aan de hand van de principes die bekend waren van elektrochemische reacties, ontwikkelde de Engelse natuurkundige William Grove de eerste brandstofcel. Hierbij werd gebruik gemaakt van de spanning die ontstond bij een chemische reactie.
1859
De eerste opslagbatterij (accu) is een feit. Deze is uitgevonden door de Franse natuurkundige Gaston Planté. Deze accu zal later wereldwijd gebruikt worden in gemotoriseerde voertuigen.  
1876
De van Schotse afkomstige Amerikaanse uitvinder Alexander Graham Bell krijgt een patent voor zijn telefoon. Eindelijk kan men de menselijke stem omzetten in elektromagnetische signalen. Zijn patent is een van de meest rendabele patenten op de wereld geweest.
1937
De Engelse uitvinder Alec Reeves ontwikkelt een: van analoog naar digitale omzetter. Het begin van de digitale opslag van gegevens.
1946
John Presper Eckert and John Mauchly maken de "Electronic Numerical Integrator And Computer" (ENIAC), gebruikmakend van 18.000 buis versterkers (de zogenaamde radiobuizen). ENIAC is de eerste volledig elektronische computer.  
1948
De Amerikaanse wetenschappers John Bardeen, William Bradley Shockley en Walter Brattain maken de transistor.  Dit was een grote revolutie in de elektronische- en computer industrie. De elektronische apparaten konden nu sneller, kleiner en goedkoper gemaakt worden. Maar bovenal, ze waren nu een heel stuk betrouwbaarder.  

De beroemde formule U = I x R heet de wet van Ohm.


De eenheid voor zelfinductie (bijv. van een spoel) wordt uitgedrukt in Henry(H).


Morse, nog steeds bekend van de Morse-tekens.












Als laatste in deze rij van ontdekkers en uitvinders komen we bij Bell die we allemaal kennen van het bellen.
P8
wp28e923d7.png